Тамақтандыруды ұйымдастыру
БІЛІКТІЛІК СИПАТТАМАСЫ

«Тамақтандыруды ұйымдастыру» мамандығы адамзаттың күнделікті тіршілік ісіне қолдау көрсетуге арналған бөлшектенбейтін әрекет. Қазіргі заманда халықтың мәдениеті мен ауқатының артуына байланысты тамақтың қомақты түрлерін ұсынатын көптеген пиццерия, фастфудтар мен мейрамханалар ашыла бастады.

 Мамандықтың артықшылықтары: еңбек нарығында сұранысқа ие, жоғары деңгейдегі еңбек ақы, мамандықтың беделділігі, кәсіби салада даму мүмкіншілігі, шығармашылық әлеуетінің дамуы.

 

 Кондитер – безендіруші:

Кондитерлік өнімдерді дайындаумен, сондай-ақ рецептілерді әзірлеумен, қажетті өнімдерді сатып алумен, дайындалған тәттілерді сақтауды ұйымдастырумен және ұйымдастырушылық сипаттағы басқа да мәселелермен айналысады. Барлық кондитерлік өнімдерді екі топқа бөлуге болады: ұн (торттар, печенье, вафли және т. б.) және қант (зефир, мармелад, шоколад, кәмпиттер, халва, балмұздақ, желе және т. б.). Қалай болғанда да, әр кондитерлік өнімнің құрамында қант немесе оның алмастырғыштары көп (фруктоза, бал, тәтті жемістер, стевия) бар.

Кондитердің негізгі міндеттері рецептураға сәйкес жоғарыда аталған тәттілердің түрлерін дайындауға дейін қамтиды. Сонымен қатар, маман жұмыстың бір бөлігін жабдықтар мен құралдардың көмегімен, ал бір бөлігін тікелей қолмен жасай алады. Аспаз-кондитердің кәсіби деңгейі оған берілген разрядпен анықталады. Сонымен, колледж аяқталғаннан кейін ол үшінші немесе төртінші дәрежені ала алады, ал ең жоғарғысы (беделді кондитерлік фабрикаларға немесе мейрамханаларға есік ашады) – алтыншы.

 Осы мамандық кімге қолайлы:

Кондитер кәсібі бойынша оқу және осы салада жұмыс жасау тек тамақ дайындауға қызығушылық танытқандарға ғана ұнайды. Пісіруге деген құштарлықтан басқа, керемет дәм сезімі (сөзбе-сөз, бұл дәмдік бүршіктердің керемет жұмысын білдіреді), иіс сезімі, шығармашылық қабілеті, жақсы жады және тіпті аналитикалық қабілеттер болғаны абзал. Сондай-ақ, болашақ кондитер қажет жақсы дене нысаны, шоғырлану қабілеті, шыдамдылық, стреске төзімділік.

Қажеттілігі:

Бұл мамандық өте жоғары сұранысқа ие және қажет. Көбінесе бұл уақтылы көмек көрсету арқылы өмірді құтқаратын фельдшер. Бұл мамандар дәрігерлер жоқ медициналық мекемелер мен ауылдарға үнемі қажет.

Осы мамандық бойынша жұмыс істейтін адамдар қанша алады?

Кондитердің табыс деңгейі, ең алдымен, оның жұмыс орнына байланысты. Элиталық мекемелерде және гүлденген зауыттарда бұл өте жоғары болуы мүмкін, ал қарапайым кафелер мен асханаларда және тиімділігі аз зауыттарда – бұл аймақтағы орташа жалақы деңгейінде. Маманның санаты мен оның кәсіби деңгейі неғұрлым жоғары болса, соғұрлым ол көп пайда таба алады.

Жұмысқа орналасу оңай ма?

Кондитердің бос орындары үнемі кафелерде, мейрамханаларда, асханаларда, кофеханаларда, кондитерлік зауыттарда ашылады. Сонымен қатар, кондитерлік маман өз дүкенін немесе тамақтану орнын аша алады.

Мансап әдетте қалай құрылады?

Кондитер мансабы арттыру разряд және табыс деңгейіне байланысты. Қажет болса, уақыт өте келе мұндай маман жұмыс істейтін кәсіпорындағы шеберхананы немесе бөлімді басқара алады.

Артықшылықтары:

сұранысқа ие мамандық;

біртіндеп танымал бола бастаған өте қызықты жаңа бағыттар (мысалы, табиғи өсімдік қант алмастырғыштары;

бар кәмпиттер өндірісі);

өзінің шығармашылық әлеуетін іске асыру мүмкіндігі;

кәсіби білім мен дағдылардың тұрмыста қолданылуы;

 

Аспазшы:

  • дайындалған өнімдердің санын тексеру және қателіктерді жою бойынша шаралар қолдану;
  • түстену залын, ас үйін, қойма орындарын тексеру;
  • келушілерге қызмет көрсетілуін қадағалау.
  • азықтардың тұтынушылық қасиетін анықтау;
  • технологиялық құжаттармен жұмыс жасау;
  • азықтарды аспаздық өңдеудің бірнеше термиялық тәсілдерін орындау;
  • мейрамханалық бизнестегі сән тенденциясына сәйкес дайын тағамдарды әсемдеу;
  • аспаздық өнім мен тағамды дайындау кезінде орындалу тәртібін қатаң сақтау;

Технолог:

  • қонақтарды күтіп алу, залды безендіру, тамақ ішетін үстелді даярлау, қызмет көрсетудің әр түрлі тәсілдері мен әдістерін қолдану;
  • қоғамдық тамақтану өнімдерінің технико- технологиялық картасын әзірлеу;
  • қызметкерлерді басқару;
  • бөлімшелерге тапсырмаларды тарату, орындалуын қадағалау;
  • тәріп бұзушылықты болдырмау;
  • тағам жиынтығына баға беру;
  • мәзірдегі жоспарланған тағамдарды дайындауға арналған азық- түлік тауарларының шығынын есептеу;
  • өзіне- өзі қызмет көрсету бағытында порциялау мен тағам ұсынудың көпшілік сұранысын орындау;
  • аспаздық азықтардың сақталу мерзімін қадағалау.